Heeft u het idee dat er te veel vocht in uw woning aanwezig is? Teveel vocht is schadelijk voor uw gezondheid, uw woning en overmatig vocht ziet u ook nog eens terug op uw energierekening. Vochtige muren isoleren slecht, waardoor u veel warmte verliest. Gelukkig zijn er manieren om vocht te voorkomen en te bestrijden. Wij leggen uit hoe u vochtproblemen kunt herkennen en wat u er tegen kan doen.

Zo herkent u een vochtprobleem

Er bestaan verschillende vochtproblemen, maar over het algemeen herkent u een vochtprobleem aan dezelfde symptomen. Hieronder vindt u een rijtje met de meest voorkomende symptomen van een vochtprobleem:

  • Een muffe geur in uw woning
  • De was droogt minder snel
  • Vocht en schimmelplekken op de muur en/of het plafond
  • Hogere stookkosten/energiefactuur
  • Zilvervisjes
  • Stucwerk of behang dat loslaat
  • Ramen vol condens

De mogelijke oorzaken van de meest voorkomende vochtproblemen

Een hoge luchtvochtigheid in uw woning heeft vaak meerdere oorzaken. De luchtvochtigheid in huis wordt voor een deel door de weersomstandigheden bepaald. Is het buiten vochtig en warm? Dan stijgt de luchtvochtigheid in uw woning ook. Maar er zijn meer oorzaken. Zo bent u als bewoner voor een groot deel verantwoordelijk voor de hoeveelheid vocht in huis: nat wasgoed, uw stookgedrag en het gebruik van de douche of het bad zorgt voor een hogere luchtvochtigheid. Goede ventilatie van alle ruimtes in huis is heel belangrijk, hiermee gaat u vochtigheid voor een groot deel tegen.

Meer dan 84 miljoen Europeanen wonen in een vochtige omgeving, en hebben daardoor 40% meer kans om aandoeningen van de luchtwegen of langdurige allergieën op te lopen. – Studie van het Duitse onderzoeksinstituut “Fraunhofer IBP”

De belangrijkste verdere oorzaken van teveel vocht in huis, buiten u als bewoner om, op een rijtje


1. Opstijgend vocht

Opstijgend vocht komt door de combinatie van een hoge waterstand en de zuigende werking van het metselwerk van uw woning. Grondwater dat in uw muren trekt. Dit vocht komt door fundering, de kruipruimte of de spouwmuren de woning binnen en trekt zich via de muur omhoog. Ziet u vochtplekken net boven de plint van de vloer? Dan heeft u te maken met opstijgend vocht


2. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat in oudere huizen waarvan de muren vol zitten met gaatjes. De wanden zijn hierdoor niet waterdicht en neerslag die tegen de muren aankomt dringt uw gevel binnen. Dit brengt veel schade met zich mee: doorslaand vocht.

U herkent doorslaand vocht aan vochtige plekken op uw muren, voegwerk kan loslaten en er kan schimmel ontstaan aan de binnenkant van de muur. Ook de stenen kunnen barsten en scheuren vertonen.


3. Vocht in de kelder

Veel van de vochtproblemen beginnen in de kelder. De kelder is de meest vochtige ruimte in huis, de laagste kamer omgeven met grond. Hierdoor krijgt regenwater de kans in uw muren en in uw vloer te trekken.

Vraagt u zich af wat de oorzaak van het vochtprobleem is? Een expert kan dat gemakkelijk voor u vaststellen. Vul het formulier zo volledig mogelijk in en omschrijf het vochtprobleem. Dan  vindt u snel de juiste vakman bij u in de buurt. Zij kunnen samen met u kijken naar het probleem, een oplossing bieden en ervoor zorgen dat uw problemen niet meer zullen terugkomen. Zo krijgt u het beste advies en een offerte op maat, voor de beste oplossing van uw vochtprobleem.

Zo voorkomt u vocht in uw woning

Heeft u nog geen vochtproblemen gesignaleerd in huis en wilt u deze graag voor zijn? Dan zijn de onderstaande punten belangrijke dingen om op te letten. Hiermee voorkomt u vochtproblemen in uw woning en daarmee blijft u veel schade bespaard.

  • Goede ventilatie is één van de belangrijkste dingen waarmee u vocht kunt voorkomen
  • Lucht elke kamer van uw woning goed
  • Ventileer en lucht extra als er veel mensen in uw woning zijn geweest
  • Hang de was buiten in plaats van binnen
  • Goede isolatie zorgt voor een warmere woning en dus minder vocht
  • Gebruik de afzuigkap tijdens het koken
  • Zorg dat er geen water achterblijft in de badkamer na het douchen
  • Laat de temperatuur in huis niet zakken onder de 15 graden